Herbert Hoover Middle School

Herbert Hoover Middle School

Since voters passed a bond measure for green schoolyards, the SFUSD has been working with a handful of landscape architecture firms and schools each year to realize small landscape improvements. This year, BASE was chosen to design a new space for Hoover Middle School. BASE worked closely with the Hoover Schoolyard Greening Committee and SFUSD project managers through a series of presentations where we received valuable input and feedback, and were able to refine the design to meet the needs of the students, teachers, and staff.

BASE transformed a narrow strip of soil between an expanse of asphalt paving and a towering concrete retaining wall into an inviting space students can utilize during lunch and recess or as an outdoor classroom space. The new plan accommodates seating for over 100 students with raised planters and log seating features. The design also incorporates native planting areas, vegetable beds, and a ball wall  to be used by the PE department. The school will host a community workday to add native, drought tolerant planting and trees for some much needed shade.

Year Built: 2015
Status: Completed and Constructed
Location: San Francisco, California  
Collaborators: 
San Francisco Unified School District (SFUSD) / project managers
Herbert Hoover Middle School / schoolyard greening committee 

Herbert Hoover Middle School Herbert Hoover Middle School Herbert Hoover Middle School Herbert Hoover Middle School
BEFORE
Herbert Hoover Middle School
Alternate "Pebble" Concept
Herbert Hoover Middle School
Alternate "Pebble" Concept